Szybkie ciasteczko z dobrą masą - to jest to, co tygryski lubią najbardziej ;)
Składniki:
Biszkopt: 5 jajek (+ 3 białka)
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej (odjąć 2 łyżki)
1/4 mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
aromat śmietankowy
Białka ubić z cukrem, dodać po jednym żółtka. Do masy jajecznej dodać mąkę. Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać odjęte 2 łyżki mąki. Do drugiej dodać 2 łyżki kakao. Piekarnik rozgrzać. Blachę wyłożyć papierem. Masę nakładać na przemian jasną i ciemną, wylewając po porcji na środek blachy. Następnie widelcem dowolnie rozmieszać masę w blasze, tworząc wzorki. Piec ok. 30-35 min w 170*C. Ostudzić i przekroić na pół.
Masa: 0,5 l mleka
2 budynie śmietankowe
3 żółtka
2 białe czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej
1 masło
1/2 margaryny
1 opakowanie bezików
Z 1/2 l mleka odlać pół szklanki i rozrobić budynie. Do zawiesiny dodać 3 żółtka i dobrze je rozmieszać. Mleko zagotować, do gotującego się wlać budyń z żółtkami. Budyń ostudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec wlać rozpuszczoną czekoladę.
Masę wyłożyć na biszkopt. umieścić na niej beziki. Przełożyć drugim biszkoptem i docisnąć. Udekorować dowolnie. Schłodzić w lodówce.
Smacznego! :)
niedziela, 28 kwietnia 2013
ALPEJSKA KOSTKA
Wiele ostatnio słyszałam pozytywnych komentarzy na temat tego ciasta. I trzeba przyznać - zasługuje na nie. Masa jest słodka, delikatna, a samo ciasto idealnie nadaje się, by je podać do świątecznej kawy.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
4 kopiaste łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, krótko miksując. Następnie przesiać mąkę do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 30x40 cm. Piec 20-25 minut w temperaturze 180*C.
Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Krem:
1 puszka masy krówkowej
0,6 l śmietanki 30%
30 dag małych bezików
3 śmietan-fixy
Śmietanę ubić ze śmietan-fixami. Dodawać po łyżce masę krówkową. Do całości dodać beziki. Wymieszać.
Masę wyłożyć na biszkopt. Zostawić odrobinę na dekorację. Przełożyć drugim blatem i wierzch posmarować cienko masą. Posypać wiórkami czekoladowymi. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Smacznego :)
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
4 kopiaste łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, krótko miksując. Następnie przesiać mąkę do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 30x40 cm. Piec 20-25 minut w temperaturze 180*C.
Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Krem:
1 puszka masy krówkowej
0,6 l śmietanki 30%
30 dag małych bezików
3 śmietan-fixy
Śmietanę ubić ze śmietan-fixami. Dodawać po łyżce masę krówkową. Do całości dodać beziki. Wymieszać.
Masę wyłożyć na biszkopt. Zostawić odrobinę na dekorację. Przełożyć drugim blatem i wierzch posmarować cienko masą. Posypać wiórkami czekoladowymi. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Smacznego :)
niedziela, 24 lutego 2013
ANANASOWO-KOKOSOWE MUFFINKI
Połączenie delikatnych ananasowych muffinek z kokosową pianką...
Składniki na muffinki:
2 jaja
2/3 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 mały jogurt kokosowy
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 puszki ananasa
Pianka:
1 serek homogenizowany naturalny
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki wiórków kokosowych
1 "Śnieżka"
1 szklanka mleka
1 "Śmietan-fix"
Jajka ubić z cukrem. Dodać mały jogurt i dalej ubijać. Ananasy pokroić w małe kawałki i dorzucić do masy. Dodać mąkę z proszkiem i olej. Wszystko dokładnie zmiksować. Nakładać do foremek do 2/3 wysokości.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C ok. 30-35 minut.
"Śnieżkę" przygotować wg przepisu na opakowaniu. Dodać "Śmietan-fix". Ubijać. Po chwili dodać serek, cukier i wiórki. Wszystko razem wymieszać. Nakładać na upieczone i wystudzone muffinki.
Smacznego! :)
Składniki na muffinki:
2 jaja
2/3 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 mały jogurt kokosowy
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 puszki ananasa
Pianka:
1 serek homogenizowany naturalny
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki wiórków kokosowych
1 "Śnieżka"
1 szklanka mleka
1 "Śmietan-fix"
Jajka ubić z cukrem. Dodać mały jogurt i dalej ubijać. Ananasy pokroić w małe kawałki i dorzucić do masy. Dodać mąkę z proszkiem i olej. Wszystko dokładnie zmiksować. Nakładać do foremek do 2/3 wysokości.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C ok. 30-35 minut.
"Śnieżkę" przygotować wg przepisu na opakowaniu. Dodać "Śmietan-fix". Ubijać. Po chwili dodać serek, cukier i wiórki. Wszystko razem wymieszać. Nakładać na upieczone i wystudzone muffinki.
Smacznego! :)
piątek, 22 lutego 2013
STYROPIAN czyli... oszukany sernik ;)
Macie czasami ochotę na sernik, a pod ręką brak twarogu? Najlepsze rozwiązanie - upiec STYROPIAN :)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
25 dag masła
1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ulubiony dżem
Masa:
1 litr śmietany 18% lub jogurtu
5 białek
1 szklanka cukru pudru (1/2 jeśli używamy jogurtów)
1 duży budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag wiórków kokosowych
Ciasto zagnieść z podanych składników. 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Posmarować warstwą dżemu. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika.
Ubić pianę z białek. Wszystkie pozostałe składniki masy dobrze połączyć. Dodać pianę z białek, delikatnie mieszając ją łyżką z resztą masy. Wyłożyć na ciasto. Zamrożone ciasto wyjąć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach tworząc kruszonkę.
Ciasto wstawić do piekarnika. Piec ok. 50 minut w 180*C.
Po upieczeniu zostawić na trochę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Smacznego :)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
25 dag masła
1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ulubiony dżem
Masa:
1 litr śmietany 18% lub jogurtu
5 białek
1 szklanka cukru pudru (1/2 jeśli używamy jogurtów)
1 duży budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag wiórków kokosowych
Ciasto zagnieść z podanych składników. 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Posmarować warstwą dżemu. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika.
Ubić pianę z białek. Wszystkie pozostałe składniki masy dobrze połączyć. Dodać pianę z białek, delikatnie mieszając ją łyżką z resztą masy. Wyłożyć na ciasto. Zamrożone ciasto wyjąć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach tworząc kruszonkę.
Ciasto wstawić do piekarnika. Piec ok. 50 minut w 180*C.
Po upieczeniu zostawić na trochę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Smacznego :)
czwartek, 21 lutego 2013
KOLOROWY TORT
A taka tam urodzinowa fanaberia ;)
Składniki:
Biszkopt 1.:
5 jaj
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
aromat arakowy
Biszkopt 2.:
Składniki te same + odrobina niebieskiego barwnika spożywczego
Masa:
2 budynie o smaku żelkowym ( np. z Dr Oetkera)
1/2 l mleka
2 łyżki cukru
1 margaryna
1 galaretka truskawkowa
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąki i dokładnie wymieszać. Piec ok. 30-40 minut w temperaturze 160-170*C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm upuścić na podłogę. Wystudzić. Przekroić każdy na dwa blaty.
Ugotować budyń na mleku z dodatkiem cukru. Wystudzić. Zmiksować budyń z margaryną.
Galaretkę rozpuścić i pozostawić do lekkiego stężenia.
Przełożyć pierwszy blat masą budyniową. Na drugi wylać tężejącą galaretkę. Na trzeci znowu masa. Wierzch posmarować cienko masą budyniową i udekorować.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego ;)
Składniki:
Biszkopt 1.:
5 jaj
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
aromat arakowy
Biszkopt 2.:
Składniki te same + odrobina niebieskiego barwnika spożywczego
Masa:
2 budynie o smaku żelkowym ( np. z Dr Oetkera)
1/2 l mleka
2 łyżki cukru
1 margaryna
1 galaretka truskawkowa
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąki i dokładnie wymieszać. Piec ok. 30-40 minut w temperaturze 160-170*C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm upuścić na podłogę. Wystudzić. Przekroić każdy na dwa blaty.
Ugotować budyń na mleku z dodatkiem cukru. Wystudzić. Zmiksować budyń z margaryną.
Galaretkę rozpuścić i pozostawić do lekkiego stężenia.
Przełożyć pierwszy blat masą budyniową. Na drugi wylać tężejącą galaretkę. Na trzeci znowu masa. Wierzch posmarować cienko masą budyniową i udekorować.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego ;)
ZUPA A'LA MEXIKANA
Dzisiaj podaję przepis na smaczną i pożywną zupę a'la Mexikana.
Jest sycąca i smakuje niebiańsko ;)
Składniki:
30 dag mięsa z kurczaka
50 dag pieczarek
2 marchewki
4 ziemniaki
1 kostka rosołowa
przyprawa do dań meksykańskich ( ja użyłam akurat "Kucharek do potraw meksykańskich", ale równie dobrze można dać paprykę w proszku i pieprz ziołowy)
1 l wody
ziele angielskie, liść laurowy
3 łyżki keczupu lub koncentrat pomidorowy
odrobina mąki
1 puszka fasoli czerwonej
przyprawa do kurczaka
Mięso z kurczaka pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni z przyprawami. Wodę wlać do rondelka (najlepiej nieco większego), wrzucić ziele angielskie, liść laurowy, przyprawę meksykańską i kostkę rosołową. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w słupki i dorzucić do wody. Pieczarki pokroić w grubą kostkę i wrzucić do gotującej się zupy. Następnie dodać podsmażone mięso z patelni. Fasolkę odcedzić i opłukać na sitku. Dodać do zupy. Zagotować. Do zupy dodać keczup lub koncentrat wymieszany z odrobiną mąki, dobrze zamieszać i pogotować jeszcze kilka minut.
Smacznego! :)
Jest sycąca i smakuje niebiańsko ;)
Składniki:
30 dag mięsa z kurczaka
50 dag pieczarek
2 marchewki
4 ziemniaki
1 kostka rosołowa
przyprawa do dań meksykańskich ( ja użyłam akurat "Kucharek do potraw meksykańskich", ale równie dobrze można dać paprykę w proszku i pieprz ziołowy)
1 l wody
ziele angielskie, liść laurowy
3 łyżki keczupu lub koncentrat pomidorowy
odrobina mąki
1 puszka fasoli czerwonej
przyprawa do kurczaka
Mięso z kurczaka pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni z przyprawami. Wodę wlać do rondelka (najlepiej nieco większego), wrzucić ziele angielskie, liść laurowy, przyprawę meksykańską i kostkę rosołową. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w słupki i dorzucić do wody. Pieczarki pokroić w grubą kostkę i wrzucić do gotującej się zupy. Następnie dodać podsmażone mięso z patelni. Fasolkę odcedzić i opłukać na sitku. Dodać do zupy. Zagotować. Do zupy dodać keczup lub koncentrat wymieszany z odrobiną mąki, dobrze zamieszać i pogotować jeszcze kilka minut.
Smacznego! :)

środa, 20 lutego 2013
SZYBKA SAŁATKA Z PARÓWKAMI I SERKIEM WIEJSKIM
Dzisiaj coś nie na słodko ;)
Tym razem przepis na prostą i szybką sałatkę, która świetnie smakuje na zimno jak i na ciepło.
Składniki:
4 parówki
4 jajka ugotowane na twardo
puszka groszku konserwowego
puszka kukurydzy konserwowej
1 serek wiejski
3 łyżki ketchupu
sól, pieprz
Jajka pokroić w kostkę, parówki w niewielkie plasterki. Dodać kukurydzę i groszek. Następnie dodać serek wiejski i ketchup. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem można podgrzać, ale niekoniecznie - na zimno też jest bardzo dobra ;)
Smacznego ;)
Tym razem przepis na prostą i szybką sałatkę, która świetnie smakuje na zimno jak i na ciepło.
Składniki:
4 parówki
4 jajka ugotowane na twardo
puszka groszku konserwowego
puszka kukurydzy konserwowej
1 serek wiejski
3 łyżki ketchupu
sól, pieprz
Jajka pokroić w kostkę, parówki w niewielkie plasterki. Dodać kukurydzę i groszek. Następnie dodać serek wiejski i ketchup. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem można podgrzać, ale niekoniecznie - na zimno też jest bardzo dobra ;)
Smacznego ;)
Subskrybuj:
Posty (Atom)