Wiele ostatnio słyszałam pozytywnych komentarzy na temat tego ciasta. I trzeba przyznać - zasługuje na nie. Masa jest słodka, delikatna, a samo ciasto idealnie nadaje się, by je podać do świątecznej kawy.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
4 kopiaste łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, krótko miksując. Następnie przesiać mąkę do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 30x40 cm. Piec 20-25 minut w temperaturze 180*C.
Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Krem:
1 puszka masy krówkowej
0,6 l śmietanki 30%
30 dag małych bezików
3 śmietan-fixy
Śmietanę ubić ze śmietan-fixami. Dodawać po łyżce masę krówkową. Do całości dodać beziki. Wymieszać.
Masę wyłożyć na biszkopt. Zostawić odrobinę na dekorację. Przełożyć drugim blatem i wierzch posmarować cienko masą. Posypać wiórkami czekoladowymi. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz