niedziela, 28 kwietnia 2013

ALPEJSKA KOSTKA

Wiele ostatnio słyszałam pozytywnych komentarzy na temat tego  ciasta. I trzeba przyznać - zasługuje na nie. Masa jest słodka, delikatna, a samo ciasto idealnie nadaje się, by je podać do świątecznej kawy.


Składniki:
Biszkopt:
              4 jajka
              4 kopiaste łyżki mąki pszennej
              1 łyżka mąki ziemniaczanej
              3/4 szklanki cukru
              2 łyżki kakao
              1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, krótko miksując. Następnie przesiać mąkę do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 30x40 cm. Piec 20-25 minut w temperaturze 180*C.
Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Krem:
         1 puszka masy krówkowej
         0,6 l śmietanki 30%
         30 dag małych bezików
         3 śmietan-fixy

Śmietanę ubić ze śmietan-fixami. Dodawać po łyżce masę krówkową. Do całości dodać beziki. Wymieszać.
Masę wyłożyć na biszkopt. Zostawić odrobinę na dekorację. Przełożyć drugim blatem i wierzch posmarować cienko masą. Posypać wiórkami czekoladowymi. Schłodzić kilka godzin w lodówce.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polub mnie na fb :)