czwartek, 21 lutego 2013

KOLOROWY TORT

A taka tam urodzinowa fanaberia ;)

Składniki:
Biszkopt 1.:
5 jaj
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
aromat arakowy
Biszkopt 2.:
Składniki te same + odrobina niebieskiego barwnika spożywczego

Masa:
2 budynie o smaku żelkowym ( np. z Dr Oetkera)
1/2 l mleka
2 łyżki cukru
1 margaryna
1 galaretka truskawkowa

Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąki i dokładnie wymieszać. Piec ok. 30-40 minut w temperaturze 160-170*C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm upuścić na podłogę. Wystudzić. Przekroić każdy na dwa blaty.

Ugotować budyń na mleku z dodatkiem cukru. Wystudzić. Zmiksować budyń z margaryną.

Galaretkę rozpuścić i pozostawić do lekkiego stężenia.
Przełożyć pierwszy blat masą budyniową. Na drugi wylać tężejącą galaretkę. Na trzeci znowu masa. Wierzch posmarować cienko masą budyniową i udekorować.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polub mnie na fb :)