niedziela, 28 kwietnia 2013

NIEDZIELNY BEZOWIEC

Szybkie ciasteczko z dobrą masą - to jest to, co tygryski lubią najbardziej ;)

Składniki:
Biszkopt: 5 jajek (+ 3 białka)
               3/4 szklanki cukru
               3/4 szklanki mąki pszennej (odjąć 2 łyżki)
               1/4 mąki ziemniaczanej
               2 łyżki kakao
               aromat śmietankowy

Białka ubić z cukrem, dodać po jednym żółtka. Do masy jajecznej dodać mąkę. Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać odjęte 2 łyżki mąki. Do drugiej dodać 2 łyżki kakao. Piekarnik rozgrzać. Blachę wyłożyć papierem. Masę nakładać na przemian jasną i ciemną, wylewając po porcji na środek blachy. Następnie widelcem dowolnie rozmieszać masę w blasze, tworząc wzorki. Piec ok. 30-35 min w 170*C. Ostudzić i przekroić na pół.

Masa: 0,5 l mleka
          2 budynie śmietankowe
          3 żółtka
          2 białe czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej
          1 masło
          1/2 margaryny
          1 opakowanie bezików

Z 1/2 l mleka odlać pół szklanki i rozrobić budynie. Do zawiesiny dodać 3 żółtka i dobrze je rozmieszać. Mleko zagotować, do gotującego się wlać budyń z żółtkami. Budyń ostudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec wlać rozpuszczoną czekoladę.

Masę wyłożyć na biszkopt. umieścić na niej beziki. Przełożyć drugim biszkoptem i docisnąć. Udekorować dowolnie. Schłodzić w lodówce.

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polub mnie na fb :)