Szybkie ciasteczko z dobrą masą - to jest to, co tygryski lubią najbardziej ;)
Składniki:
Biszkopt: 5 jajek (+ 3 białka)
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej (odjąć 2 łyżki)
1/4 mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
aromat śmietankowy
Białka ubić z cukrem, dodać po jednym żółtka. Do masy jajecznej dodać mąkę. Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać odjęte 2 łyżki mąki. Do drugiej dodać 2 łyżki kakao. Piekarnik rozgrzać. Blachę wyłożyć papierem. Masę nakładać na przemian jasną i ciemną, wylewając po porcji na środek blachy. Następnie widelcem dowolnie rozmieszać masę w blasze, tworząc wzorki. Piec ok. 30-35 min w 170*C. Ostudzić i przekroić na pół.
Masa: 0,5 l mleka
2 budynie śmietankowe
3 żółtka
2 białe czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej
1 masło
1/2 margaryny
1 opakowanie bezików
Z 1/2 l mleka odlać pół szklanki i rozrobić budynie. Do zawiesiny dodać 3 żółtka i dobrze je rozmieszać. Mleko zagotować, do gotującego się wlać budyń z żółtkami. Budyń ostudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec wlać rozpuszczoną czekoladę.
Masę wyłożyć na biszkopt. umieścić na niej beziki. Przełożyć drugim biszkoptem i docisnąć. Udekorować dowolnie. Schłodzić w lodówce.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz