piątek, 15 listopada 2013

PICCOLINKI

Lubicie pizzę domowej roboty? A właściwie - kto jej nie lubi? ;) Ale wiadomo, zrobienie ciasta trochę trwa, a czasami nie mamy na to zwyczajnie czasu.
Dzisiaj propozycja dla tych, którzy uwielbiają te smaki, a nie chcą tracić cennego czasu, gdy odwiedzą ich na przykład niespodziewani goście. Piccolinki są idealnym rozwiązaniem w takim momencie.


Składniki:
1 gotowe ciasto francuskie
pierś z kurczaka lub mięso mielone lub ulubiona kiełbaska
200 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
ketchup pikantny lub sos pomidorowy
zioła prowansalskie, sól, pieprz
starty żółty ser
1 jajko

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C. Na patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Dorzucić do tego mięso i smażyć razem. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i dodać do mięsa na patelni. Doprawić solą, pieprzem i przyprawami.
Białko oddzielić od żółtka. Białko roztrzepać. Żółtko dodać do smażonych składników i dokładnie wymieszać. Posmażyć jeszcze chwilę. Na koniec wlać dwie łyżki ketchupu i wymieszać.

Prostokątne ciasto francuskie podzielić na dwa kwadraty. Ułożyć w blaszce do pieczenia. Na każdym kwadracie tylko na jednej połowie rozsmarować nieco sosu pomidorowego lub ketchupu. Posypać ziołami prowansalskimi. Na sos wyłożyć mięso z pieczarkami i cebulką. Przykryć drugą połową ciasta i dobrze zalepić brzegi. Na wierzchu nożem zrobić kilka równoległych nacięć. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i wstawić piccolinki do piekarnika. Piec ok. 30 minut.
Podawać na ciepło z ulubionymi sosami.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polub mnie na fb :)