niedziela, 3 listopada 2013

Coś dietetycznego, czyli ZUPA-KREM Z POMIDORÓW Z MAKARONEM CHIŃSKIM

Od pewnego czasu zaczęłam w domu wprowadzać nieco zmienione zasady żywienia. Jemy teraz zdrowiej, staramy się unikać wysokokalorycznych produktów i potraw. A nawet przepisy na tradycyjne polskie ( i nie tylko) potrawy przerabiam tak, by spełniały moje wymagania co do kaloryczności i składu.
Dzisiaj mam dla Was przepis na tradycyjną zupę pomidorową, ale w nieco innym wydaniu.
Powiedzmy, ze w wersji light ;)

Składniki:
5 średnich pomidorów
2 ziemniaki
1/2 cebulki
kostka rosołowa
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, papryka słodka mielona

Do garnka wlewamy 1,5 l wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i jedną kostkę rosołową. Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka. Cebulkę siekamy drobno i dorzucamy do zupy. Gotujemy, aż wszystko będzie miękkie.
Gdy warzywa zmiękną, przecieramy całość blenderem do uzyskania jednolitego kremu. Zabielamy niewielką ilością mleka z mąką ryżową lub jogurtem naturalnym. Doprawiamy według uznania świeżo zmielonym pieprzem i papryką w proszku.

Makaron chiński ryżowy tniemy nożyczkami lub łamiemy na krótsze kluseczki. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, aż zmięknie. Odcedzamy i zalewamy zupą.

Danie jest sycące i smaczne no i dużo mniej kaloryczne niż gotowana w tradycyjny sposób "pomidorówka" ;)
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polub mnie na fb :)