niedziela, 24 listopada 2013

CHICKEN NOT-NUGGETS :)

Lubicie nuggetsy? Pewnie tak. I zapewne też dobrze wiecie, jak bardzo kaloryczne mogą być te, które podawane są w fast-foodach. Dlatego dzisiaj kolejna propozycja dla dbających o linię ;)

Składniki:
200 g piersi z kurczaka
1 mały jogurt naturalny
sól, pieprz
chili w proszku
2 ząbki czosnku
sos sojowy
mąka ryżowa (lub inna bezglutenowa)

Z jogurtu i przypraw zrobić sos, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Czosnek rozgnieść nożem lub przecisnąć przez praskę. Dodać do sosu i wymieszać. Wlać do marynaty łyżeczkę sosu sojowego. Filet pokroić na małe kawałki, a następnie zanurzyć je w marynacie jogurtowej. Naczynie przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190*C. Na blaszce położyć papier do pieczenia. Każdy kawałek mięsa wyjąć z zalewy i obtoczyć w mące ryżowej. Ułożyć na blaszce. Piec ok. 25 minut. Mniej więcej po upłynięciu połowy czasu pieczenia not-nuggetsy odwrócić na drugą stronę, by upiekły się równomiernie.

Oczywiście osoby, które nie zważają na kaloryczność i tego typu sprawy, mogą zrobić panierkę z innych składników, np. z pokruszonych krakersów, bułki tartej czy płatków kukurydzianych.
Podawać z sosem pomidorowym, czosnkowym lub z ketchupem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polub mnie na fb :)