Lubicie toffi? Mam dla Was idealną babkę - słodka, pachnąca karmelem z polewą toffi. Upiekłam ją na Wielkanoc i zrobiła furorę.
Składniki:
5 jajek
190 g mąki pszennej
90 g mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
350 g masy krówkowej
100 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masę krówkową podgrzać. Dodać masło i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do tego dodać masę krówkową (zostawić ok. 50 g na dekorację!) i proszek do pieczenia. Na koniec dodać pianę z białek i połączyć.
Piekarnik rozgrzać do 180*C. Piec ok. 35 minut. Po wystudzeniu udekorować pozostałą masą krówkową.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz