poniedziałek, 29 kwietnia 2013

BABKA KAJMAKOWA

Lubicie toffi? Mam dla Was idealną babkę - słodka, pachnąca karmelem z polewą toffi. Upiekłam ją na Wielkanoc i zrobiła furorę.

Składniki:
               5 jajek
               190 g mąki pszennej
               90 g mąki ziemniaczanej
               5 łyżek cukru
               350 g masy krówkowej
               100 g masła
               2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masę krówkową podgrzać. Dodać masło i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do tego dodać masę krówkową (zostawić ok. 50 g na dekorację!) i proszek do pieczenia. Na koniec dodać pianę z białek i połączyć.
Piekarnik rozgrzać do 180*C. Piec ok. 35 minut. Po wystudzeniu udekorować pozostałą masą krówkową.

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polub mnie na fb :)