niedziela, 2 października 2011

TORT ŚMIETANOWY

Tort urodzinowy wykonany na specjalne zamówienie pewnego Mężczyzny ;)
Efektownie wygląda, a przy tym pysznie smakuje.

TORT ŚMIETANOWY
Biszkopt: 5 jaj
                3/4 szklanki cukru
                3/4 szklanki mąki pszennej
                1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
                aromat śmietankowy
Białka ubić z cukrem, dodając po jednym żółtku. Mąki wymieszać i dodać do masy jajecznej. BEZ PROSZKU DO PIECZENIA! Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia TYLKO NA DNIE! Wylać ciasto. Piec 30-40 minut w temperaturze 160*C-170*C. Po upieczeniu biszkopt wyjąć i z wysokości ok. 50 cm upuścić w formie na podłogę. Wstawić z powrotem do piekarnika i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Może to się wydać nieco dziwne, jednakże biszkopt ten zawsze się udaje, ani razu się nie zdarzyło, żeby opadł lub nie wyrósł.
Po wystudzeniu przekroić biszkopt na 3-4 placki.


Masa: 500 ml śmietanki kremówki
            5 łyżek cukru pudru
            3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki wody
            opcjonalnie aromat śmietankowy
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę.
Biszkopty nasączyć i smarować masą. Wierzch posmarować cienko masą i oprószyć wiórkami kokosowymi. Nożykiem zaznaczyć podział na kawałki i na każdym zrobić kleksa z masy śmietanowej. Na środek kleksa można położyć np. wisienkę lub kandyzowaną skórkę z pomarańczy.


Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polub mnie na fb :)