Gdyby ktoś miał chęć na wykwintne ciasto o smaku czekolady z lekką nutką alkoholową, to ten przepis jest właśnie dla Was.
Składniki: 5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej (ująć z tego 3 łyżki)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki ciemnego kakao
aromat rumowy
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po jednym żółtku. Mąki wymieszać z kakao i domieszać do masy. Dodać odrobinę aromatu rumowego. Tortownicę wyłożyć papierem na dnie. Piekarnik rozgrzać do 160*C-170*C i piec biszkopt ok.30-40 minut. Po upieczeniu upuścić wraz z formą na podłogę z wysokości 50 cm. Wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Po wystudzeniu przekroić na kilka krążków.
Masa: 1 budyń czekoladowy
1/2 l mleka
1 łyżka kakao
1-2 łyżki cukru
1 miękkie masło
1 czekolada gorzka
Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu, z tym, że do mleka dodać kakao. Budyń wystudzić. Czekoladę rozpuścić. Masło ucierać dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Następnie po trochu wlewać rozpuszczoną czekoladę (byle nie za gorącą!).
Poncz: kieliszek rumu
odrobina soku z cytryny
przegotowana woda
Biszkopty nasączać przygotowanym ponczem (jeśli ktoś nie lubi alkoholu, może użyć zwykłej wody wymieszanej z aromatem rumowym i sokiem z cytryny). Nasączone biszkopty smarować masą.
Na wierzch można wylać polewę i udekorować np. płatkami migdałowymi.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz