niedziela, 2 października 2011

SERNIK CHAŁWOWY

Ostatnio wpadł mi w ręce przepis na nieco inny sernik - chałwowy. Powiem krótko: NIEBO W GĘBIE!
Nieco ten przepis zmodyfikowałam, gdyż niektóre składniki byłyby u nas ciężko dostępne. Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, a z resztą, sami się przekonajcie ;).

Składniki na spód: 100 g biszkoptów lub herbatników (pokruszyć)
                                 40 g masła (rozpuścić)
Pokruszone ciastka wymieszać z masłem i wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

Ser: 80 dag twarogu lub sera z wiaderka
        3/4 szklanki cukru
        4 duże jajka
        1 serek wiejski
        1 budyń śmietankowy lub waniliowy
        200 g chałwy
        aromat waniliowy
Ser utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku. Następnie pozostałe składniki. Wymieszać. Na końcu wmieszać łyżką posiekaną chałwę. Masę serową wlać na ciasteczkowy spód. Na dnie piekarnika ustawić naczynie z wodą. Na środkowym poziomie ustawić sernik. Piec ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 170*C.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i tak wystudzić sernik.


Polewa: 100 g chałwy
              1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietanki
Składniki mieszać na małym ogniu, aż się połączą i nie będzie grudek. Polewać wystudzony sernik.


Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polub mnie na fb :)