sobota, 8 października 2011

COŚ BARDZIEJ NA OSTRO ;) - SMAŻONE MARYNOWANE OPIEŃKI

Żeby nie było, że tylko słodkie i słodkie, to może teraz taka mała, nieco ostrzejsza odmiana ;).
A ponieważ mamy sezon na świeże opieńki, proponuję coś, co nam pozwoli nawet zimą cieszyć się naszymi grzybkami.

SMAŻONE MARYNOWANE OPIEŃKI
Składniki: opieńki o dużych kapeluszach (ewentualnie kanie, zwane sowami)
                4 jaja
                50 ml mleka
                2 łyżeczki przyprawy do zup np. Kucharek
                bułka tarta
Opieńki umyć. Jajka roztrzepać z mlekiem i 1 łyżeczką przyprawy. Drugą łyżeczkę wymieszać z bułką tartą. Grzyby moczyć w jajku i obtaczać w bułce. Smażyć na oleju z obydwu stron.

Zalewa: 1 szklanka octu
             5 szklanek wody
             1 łyżeczka soli
             2 łyżeczki cukru
             kilka plasterków cebuli
             ziele angielskie
             liść laurowy
Zagotować wodę z octem, solą, cukrem i liściem laurowym. Do słoików nałożyć usmażone grzyby, 1-2 plastry cebuli i ziele angielskie. Zalewać gorącą zalewą, słoiki odwrócić do góry dnem, by się dobrze zamknęły.
Gdy wystygną, przenieść je w chłodniejsze miejsce.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polub mnie na fb :)