wtorek, 14 sierpnia 2012

FANABERIA

Dzisiaj przepis na pyszne ciasteczko do niedzielno-świątecznej kawusi ;)

Składniki na biszkopt: 5 jaj
                                  3/4 szkl. cukru
                                  3/4 szkl. mąki pszennej (- 3 łyżki)
                                  1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
                                  3 łyżki maku
                                  aromat migdałowy

Jajka ubić z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Upiec biszkopt w temp. 160-170 stopni przez 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości 50 cm. Wystudzić.

Masa: 2 masła
          1 puszka masy krówkowej
          1/2 szkl. mleka w proszku
          2 paczki herbatników

Masło, masę krówkową i mleko w proszku utrzeć na gładką masę. Połowę wyłożyć na ciasto. Na masie ułozyć herbatniki. Następnie resztę masy i znów warstwę herbatników. Polać polewą. Herbatniki można nasączyć, wtedy lepiej będzie kroić ciasto;)

Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polub mnie na fb :)