sobota, 20 grudnia 2014

ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU

Co króluje na świątecznych stołach w Polsce? Oczywiście ryby a wśród nich najpopularniejsze są śledzie. I to na różne sposoby: płaty, koreczki, sałatki... Na słono, na słodko, na sposób pikantny... Mamy wystarczająco przepisów na przygotowanie śledzi tak, by zadowolić każde podniebienie.
A ja mam dzisiaj dla Was przepis na sałatkę śledziową po cygańsku. Dla tych, którzy lubią pikantne potrawy i do tego wyrazisty smak - ta sałatka będzie idealna!
Co będzie nam potrzebne?

* 1 kg płatów śledziowych a'la matjas
* 2 cebule
* 5 ogórków konserwowych
* pieczarki marynowane (mały słoiczek)
* groszek konserwowy
* 3 ząbki czosnku
* pieprz, ostra papryka w proszku
* pół szklanki oleju
* 7 łyżek keczupu pikantnego
* 2 łyżki musztardy


Płaty namoczyć w wodzie (najlepiej na całą noc), by straciły słony smak. Następnie pokroić je w kawałki o szerokości ok. 2 cm i wrzucić do naczynia. Cebulę, ogórki i czosnek drobno posiekać i dorzucić do śledzi. Dodać groszek konserwowy i pokrojone w plasterki pieczarki, wymieszać. Musztardę, olej i keczup połączyć i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać przyprawy i polać sosem śledzie. Dobrze wymieszać i odstawić do lodówki. Najlepiej smakują na drugi dzień.
Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polub mnie na fb :)