Sernik z pierniczkami robiłam kilka lat temu, a potem jakoś o nim zapomniałam. Dzisiaj został wskrzeszony ;) Może to nie jest najlepszy czas na niego, bo ten zapach i smak pierniczków i pomarańczowego aromatu przypomina raczej porę świąteczną, a nie Złotą Polską Jesień ;)
Składniki:
Spód:
duża paczka herbatników pełnoziarnistych (mogą być i inne)
Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Poukładać na dnie herbatniki.
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
4 jajka
1 łyżka budyniu waniliowego
150 g cukru
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki miękkiego masła
16 g cukru waniliowego
opakowanie dowolnych pierniczków
aromat Do Sernika lub pomarańczowy
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawać ser. Dodać masło, proszek budyniowy, kaszę manną i aromat. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać je do masy serowej. Jedną część masy wylać na herbatniki, położyć na niej pierniczki i wylać resztę masy serowej.
Piec 1 h w temperaturze 180*C. Po upieczeniu uchylić drzwiczki i ostudzić sernik bez wyjmowania. Po wystygnięciu wstawić na kilka godzin do lodówki.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz