środa, 12 sierpnia 2015

NALEWKOWO :-)


Witam w te upalne dni :-)

Dzisiaj mam dla Was przepis na dwie nalewki, które są szybkie i bardzo smaczne. Idealne na wieczór w towarzystwie znajomych ;-)

NALEWKA KAWOWA:

Potrzebujemy:
* dosyć mocnego kawowego naparu (ja robię w kawiarce - 4 czubate łyżeczki kawy na szklankę wody) - ostudzonego
* puszka mleka skondensowanego SŁODZONEGO
* 1/2 l dobrej wódki

Kawę zaparzamy i pozwalamy jej ostygnąć. Przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy do niej mleko i dokładnie mieszamy (można użyć ręcznego blendera). Gdy powstanie nam płyn o jednolitej konsystencji i kolorze, dolewamy do niego alkohol. Jeszcze raz dobrze mieszamy i przelewamy do butelki. Nalewka powinna postać kilka godzin w chłodnym miejscu (najlepiej całą noc) i już jest gotowa do spożycia :-)

NALEWKA "GLETSCHER" - czyli LODOWIEC

Potrzebujemy:
* małe opakowanie landrynek ICE (jeśli ktoś lubi intensywniejszy smak - można dać więcej)
* syrop Blue Curacao (niewielką ilość)
* 200 ml mleka skondensowanego (niesłodzonego)
* 1/2 l dobrej wódki

Landrynki wrzucamy do butelki i zalewamy alkoholem. Odstawiamy na noc (można co jakiś czas wstrząsać butelką, wtedy cukierki szybciej się rozpuszczą). Gdy płyn w butelce będzie miał już jednolitą konsystencję, dodajemy odrobinę syropu Blue Curacao i dolewamy mleko. Całość wstrząsamy, aż składniki się połączą. Nalewka jest już gotowa do picia.
Istnieje również podobna nalewka o nazwie "Płynna Viagra", która różni się tylko tym, że nie ma w niej mleka skondensowanego. Obie wersje są bardzo smaczne ;-)

sobota, 23 maja 2015

RABARBAROWO-SEROWA PYSZNOŚĆ

Witam ponownie.
Sezon rabarbarowy trwa w najlepsze, a więc idealna okazja się pojawia, by trochę się pobawić w kuchni z tymi zielono-czerwonymi łodygami.

Dzisiaj propozycja dla tych, którzy lubią kwaśny rabarbar w połączeniu ze słodką masą serową i chrupiącą kruszonką.

Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
200 g masła
4 jaja

Masa serowa:
500 g twarogu
250 g śmietanki 30%
2 budynie waniliowe
2 łyżeczki aromatu cytrynowego lub skórka z cytryny
75 g cukru

Kruszonka:
125 g cukru
150 g masła
200 g mąki

Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kawałki długości 2 cm.

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Pojedynczo dodawać jajka. Do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie zmiksować do połączenia się składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy i rozsmarować równo na dnie.

Twaróg zmiksować ze śmietanką. Dodać aromat, budynie w proszku i cukier. Wyłożyć masę serową na ciasto w tortownicy. Na masie poukładać kawałki rabarbaru.

Przy pomocy miksera delikatnie połączyć masło z cukrem i mąką. Nie ucierać za długo - tylko tyle, by utworzyły się "krupy" na kruszonkę. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta.

Wstawić do nagrzanego do 150*C piekarnika z termoobiegiem. Piec ok. 50 minut. Po upieczeniu wystudzić w uchylonym piekarniku.

Muszę przyznać, że to najlepsze ciasto rabarbarowe, jakie jadłam :)
Smacznego!





PS Rabarbar można zastąpić truskawkami - idealnie się do tego ciasta też nadają :)

niedziela, 26 kwietnia 2015

ALE JAJA!!!... Z ALKOHOLEM ;)

Dzisiaj coś dla miłośników nalewek, likierów i innych tego typu napitków ;)
Słodki, pyszny, z nutką wanilii... i oczywiście nie dla dzieci ;)


Przed państwem Eierlikör czyli domowej roboty likier jajeczny :)

Składniki:
6  świeżych żółtek (najlepiej z wiejskich jaj)
100 g cukru pudru
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 l alkoholu (ja daję wódkę, ale dla miłośników mocniejszych wrażeń smakowych może być whisky lub brandy)

W garnku zagotować wodę. Na garnku postawić miskę i wrzucić do niej żółtka. Miksujemy je na parze razem z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy już będzie gotowa dodajemy mleko i esencję. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy alkohol i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Przelewamy do butelek i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). I to wszystko :) Teraz zostaje już tylko delektowanie się napitkiem. Oczywiście z umiarem ;)
Przed otwarciem butelki wstrząsnąć.

No to "hoch auf uns!" - nasze zdrowie :)

niedziela, 19 kwietnia 2015

JAK GŁUPI DO SERA ;)

Witam :)
Próbowaliście kiedyś zrobić swój własny domowy ser? Wbrew pozorom to wcale nie jest takie skomplikowane ;) 


Oto czego potrzebujemy:
3 litry mleka
sok z jednej cytryny
sól
ewentualnie ulubione przyprawy

Mleko wlewamy do dużego garnka i podgrzewamy (ale nie zagotowujemy!). Do gorącego mleka wlewamy sok z cytryny i mieszamy całość. Wyłączamy ogień i odstawiamy na chwilę. Mleko zacznie się ścinać i ser będzie się oddzielał od serwatki.

Sitko lub durszlak wykładamy gazą, a następnie przelewamy ser z serwatką. Po odcedzeniu do sera w gazie dodajemy sól i mieszamy. Ser w gazie należy dobrze wycisnąć i odstawić na sitku na kilka godzin do całkowitego ocieknięcia. Po upływie tego czasu przekładamy ser z gazy do pojemnika lub na talerzyk i wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc).

I gotowe! :)
Pyszny, smaczny, zdrowy, bez niepotrzebnych dodatków, czyli taki, jak powinien być :)

Smacznego! :)

piątek, 3 kwietnia 2015

SERNIK WIELKANOCNY

Mimo że serniki kojarzą nam się raczej ze Świętami Bożego Narodzenia, jest jednak jeden taki, który piecze się na Wielkanoc. Co to za cudo? Może od początku...

Naszym zachodnim sąsiadom Wielkanoc również kojarzy się z kurczaczkami, zajączkami i jajkami. W dużej części Niemiec nie do wyobrażenia są Święta Wielkanocne bez Eierlikör, czyli likieru jajecznego. Można go kupić praktycznie wszędzie, ale najlepszy jest ten robiony własnoręcznie. Taki właśnie likier zrobiłam w tym roku. Jest po prostu pyszny! :)
A jak już zrobiłam, to przypomniałam sobie o przepisie, który kiedyś dostałam od mojej znajomej z Dojczlandu: Sernik Wielkanocny czyli Eierlikör-Quarkkuchen. Ktoś chce spróbować?

Składniki:
Spód:

200 g pokruszonych herbatników
100 g roztopionego masła

Masa serowa:

4 jaja
150 g cukru
1 kg sera
100 g roztopionego masła
150 ml likieru jajecznego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Polewa:

100 g śmietany
100 g serka naturalnego
1 łyżka cukru pudru


Moja wersja była bez spodu, ale można robić tak lub tak. Obydwie są pyszne ;)

Herbatniki pokruszyć, połączyć z rozpuszczonym masłem. Całość wyłożyć na dno tortownicy i dobrze docisnąć.
Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać ser, likier, mąkę ziemniaczaną i aromat. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na spód herbatnikowy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok. 55-60 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Śmietanę zmiksować z cukrem. Dodać serek i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Udekorować chłodny sernik. Można na wierzch użyć również owoców, np. brzoskwiń z puszki.


Sernik po upieczeniu nie jest twardy ani zbity. Wprost przeciwnie - jest miękki i wilgotny, prezentuje się bardzo elegancko i smakuje wybornie.


Smacznego! :)


niedziela, 8 lutego 2015

BO KOBIETY TAKIE JUŻ SĄ...

... Z NICZEGO POTRAFIĄ ZROBIĆ:
- SAŁATKĘ
- OBIAD
- AWANTURĘ :-)

Witam w ten niedzielny poranek. Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami przepisem na pyszne, szybkie i efektowne ciasteczko o wdzięcznej nazwie "Awanturnica" :-)

Czego potrzebujemy? Na ciasto potrzebne nam te same składniki, co na Babkę jogurtową i według tego przepisu robimy ciasto, tyle że nie w formie do babki, ale w zwykłej formie do biszkoptów.
Ponadto potrzebne nam będą:
- puszka masy krówkowej (ja użyłam o smaku truflowym)
- 2 łyżki margaryny
- 2 szklanki mleka

- 2 bite śmietany w proszku (np. Śnieżka)
- 3 łyżki żelatyny
- pół szklanki wrzątku 
- herbatniki zwykłe i w czekoladzie

Ciasto pieczemy, jak już wspomniałam, według przepisu na Babkę jogurtową. Studzimy na kratce. Przy pomocy ołówka robimy w biszkopcie dziurki co 3 cm. Masę krówkową z margaryną podgrzewamy tak, by miała płynną konsystencję. Polewamy nią ciasto, lekko dociskamy łyżką, by masa znalazła się też w otworach. Studzimy. Mleko i śmietany ubijamy na sztywno. Żelatynę zalewamy wrzątkiem i dobrze mieszamy. Gdy ostygnie dodajemy ją stopniowo do śmietany. Można dodać kilka kropli ulubionego aromatu. Smarujemy nią ciasto.
Na śmietanę wykładamy herbatniki. Na przemian zwykłe i z czekoladą tak, aby nam wyszła szachownica. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego :-)
 

"UDAJ MI SIĘ BABKO..." ;-)

Witam wszystkich ponownie :-)
Ostatnio zaczęłam swoją zabawę z produkcją domowych jogurtów, o czym zdążyli się już przekonać ci, którzy śledzą mój profil na facebooku. I muszę Wam powiedzieć, że jogurty wychodzą pyszne! Są dużo lepsze niż te kupione w sklepie, bez żadnych ulepszaczy a przy tym o takich smakach, jakie sobie sami życzymy i na jakie mamy ochotę ;-)

Co można zrobić z takich jogurtów? Oczywiście to, co lubimy: desery, śniadania, sosy do obiadu itp. A dzisiaj mam dla Was przepis na szybką i pyszną babkę jogurtową.

Składniki:

3 jajka
1 kubeczek jogurtu
2 kubeczki cukru (ja daję trochę mniej)
2 kubeczki mąki pszennej
1 kubeczek mąki ziemniaczanej

1 kubeczek oleju
2 łyżeczki aromatu waniliowego
skórka z połówki
cytryny

Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem i jogurtem. Dodać aromat i skórkę z cytryny, a następnie powoli wlewać olej. Do ciasta dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, zmiksować. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy do babki lub (tak jak ja czasami robię) do form na muffinki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C ok 30-35 minut.

Babka jest pyszna, mięciutka i wilgotna, a przy tym bardzo "ekonomiczna", gdyż nie trzeba obliczać gramów ani łyżeczek, gdyż wszystkie składniki odmierzamy naszym kubeczkiem po jogurcie :-)

Smacznego :-) 

Polub mnie na fb :)