Pamiętacie lody o smaku malagi? Z rodzynkami? Ostatnio tak mnie naleciało właśnie na ciasteczko o takim smaku i szukałam różnych przepisów w sieci, ale żaden ze znalezionych nie odpowiadał moim wyobrażeniom ;) Więc pomieszałam kilka z nich, trochę dodałam od siebie i efekt końcowy wyszedł taki, jaki mnie zadowalał. Ci, których poczęstowałam, zaciągali się zapachem i mówili: "Jak te lody kiedyś..." Ciasto nie wymaga specjalnie dużego nakładu pracy, a do kawki dla gości - godne polecenia ;)
Składniki:
Biszkopt:
5 jaj
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
aromat arakowy
Białka ubić na sztywną pianę. Wstawić na chwilę do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać kilka kropel aromatu arakowego. Wsypać obie mąki. Do ciasta dodać schłodzoną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boków nie trzeba). Piec ok. 35 minut w temperaturze 170*C. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i z wysokości ok. 50 cm upuścić na podłogę (pozbędziemy się w ten sposób niepotrzebnych pęcherzyków powietrza i ciasto się wyrówna). Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.
Masa:
1 masło
500 ml mleka
1 budyń waniliowy
15 dag cukru
garść rodzynek namoczonych przez kilka godzin w rumie (najlepiej przez całą noc)
aromat arakowy
dżem malinowy (lub inny)
Z mleka odlać niewielką część i rozrobić w niej budyń. Resztę mleka zagotować z połową cukru. Wlać rozrobiony budyń. Gdy będzie gotowy, odstawić do przestygnięcia.
Masło utrzeć z pozostałym cukrem. Dodać kilka kropel aromatu arakowego. Porcjami dodawać budyń i miksować. Na koniec wrzucić do masy odsączone z alkoholu rodzynki. Do alkoholu dodać herbaty tak, by wyszło nam około 1/2 szklanki płynu.
Biszkopt podzielić na dwie części. Nasączyć herbatą z rumem. Na pierwszy biszkopt wyłożyć 3/4 masy. Drugi posmarować cienko dżemem malinowym. Posmarowaną stroną ułożyć na masie. Pozostałą część masy cienko rozsmarować po wierzchu. Udekorować według uznania.
Smacznego :)
sobota, 9 listopada 2013
CUD, MIÓD...ŻEBERKA ;)
Dzisiaj przedstawiam danie obiadowe, które wydobyło z ust mojego Małża odgłosy świadczące o zachwycie ;)
Żeberka w pysznym słodko-pikantnym sosie, które można podać z ziemniakami, ryżem lub z pieczywem, którym można "wymaczać" sos z talerza ;)
Proste w przygotowaniu, a ich smak wzbudzi zachwyt wszystkich domowników.
Składniki:
1 kg żeberek
1 mały ketchup pikantny
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki miodu
1-2 cebule
szczypta chili
pieprz, sól, papryka słodka i pikantna
1/2 szklanki wody
Żeberka przyprawić pieprzem i paprykami. Podsmażyć na patelni z każdej strony przez chwilę. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć aż zmięknie. Ketchup, koncentrat, miód i chili wymieszać w miseczce. Dolać wodę i dobrze wymieszać. Wrzucić do zalewy miękką cebulkę. Wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę żeberek, połowę zalewy, znowu żeberka i ostatnią część zalewy. Piec w przykrytym naczyniu ok 1h-1,5h.
Smacznego :)
Żeberka w pysznym słodko-pikantnym sosie, które można podać z ziemniakami, ryżem lub z pieczywem, którym można "wymaczać" sos z talerza ;)
Proste w przygotowaniu, a ich smak wzbudzi zachwyt wszystkich domowników.
Składniki:
1 kg żeberek
1 mały ketchup pikantny
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki miodu
1-2 cebule
szczypta chili
pieprz, sól, papryka słodka i pikantna
1/2 szklanki wody
Żeberka przyprawić pieprzem i paprykami. Podsmażyć na patelni z każdej strony przez chwilę. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć aż zmięknie. Ketchup, koncentrat, miód i chili wymieszać w miseczce. Dolać wodę i dobrze wymieszać. Wrzucić do zalewy miękką cebulkę. Wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę żeberek, połowę zalewy, znowu żeberka i ostatnią część zalewy. Piec w przykrytym naczyniu ok 1h-1,5h.
Smacznego :)
piątek, 8 listopada 2013
MAKARON CHIŃSKI... PO WŁOSKU ;)
Specjalnie dla tych, którzy nie mogą się oprzeć myśli o spaghetti, a jednocześnie boją się o utratę smukłych kształtów ;) Potrawa w wersji light, która pozwala zaspokoić wymagające kubki smakowe, a jednocześnie nie jest tak kaloryczna jak zwykły makaron ;)
Składniki:
1/2 opakowania świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 parówki z kurcząt
1/2 mozarelli
garść makaronu chińskiego ryżowego
pieprz
oliwa z oliwek
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Czosnek drobno posiekać i wrzucić na patelnię. Szpinak opłukać i wrzucić na patelnię. Parówki pokroić w krążki i podsmażyć z czosnkiem i szpinakiem. Makaron wrzucić do miseczki i zalać na chwilę wrzątkiem. by nieco zmiękł. Odcedzić i dorzucić do pozostałych składników na patelni. Dusić kilka minut pod przykryciem. W tym czasie pokroić w kostkę mozarellę. Potrawę na patelni doprawić pieprzem. Po wyłożeniu na talerz posypać serem.
Smacznego :)
Składniki:
1/2 opakowania świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 parówki z kurcząt
1/2 mozarelli
garść makaronu chińskiego ryżowego
pieprz
oliwa z oliwek
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Czosnek drobno posiekać i wrzucić na patelnię. Szpinak opłukać i wrzucić na patelnię. Parówki pokroić w krążki i podsmażyć z czosnkiem i szpinakiem. Makaron wrzucić do miseczki i zalać na chwilę wrzątkiem. by nieco zmiękł. Odcedzić i dorzucić do pozostałych składników na patelni. Dusić kilka minut pod przykryciem. W tym czasie pokroić w kostkę mozarellę. Potrawę na patelni doprawić pieprzem. Po wyłożeniu na talerz posypać serem.
Smacznego :)
niedziela, 3 listopada 2013
TRADYCYJNY NIEDZIELNY OBIADEK W NIETRADYCYJNY SPOSÓB ;)
Tradycyjny polski obiadek - mielony z ziemniakami i sałatką postanowiłam przygotować w nieco innej wersji. Przepis dla tych, którym tradycyjne potrawy czasami się nudzą i poszukują smacznych innowacji. Polecam! :)
MIELONE Z MUSZTARDĄ I CZOSNKIEM
500 g mięsa mielonego
1 czerstwa bułka
1 jajko
2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
3 ząbki czosnku
bułka tarta
pieprz naturalny, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, sól
olej do smażenia
Bułkę namoczyć, by zmiękła. Czosnek posiekać drobno lub przepuścić przez praskę. Mięso, jajko, miękką bułkę, musztardę, czosnek i przyprawy wyrobić na jednolitą masę. Formować lekko wydłużone wałeczki, następnie je spłaszczyć. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
ZIEMNIAKI PO MEKSYKAŃSKU (dla 2 osób)
3 duże ziemniaki
3 ząbki czosnku
pieprz, sól, chili w proszku, papryka słodka w proszku
1/2 papryczki pepperoni
zioła prowansalskie
oliwa do smażenia
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę mniej więcej wielkości 1 cm. Wrzucić do osolonej wody i gotować ok. 5 min. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę. Czosnek posiekać i wrzucić na tłuszcz. Gdy zacznie pachnieć wrzucić ziemniaki. Posypać przyprawami (ilość wg uznania). Smażyć lub dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy zajdzie potrzeba, można podlać niewielką ilością wody.
SAŁATKA ITALICA
1/2 opakowania rukoli
2 pomidory
ser mozarella
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
pieprz, sól
Rukolę opłukać i wysuszyć. Pomidory skroić w kostkę. Ser pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić wszystko do salaterki. Polać niewielką ilością oliwy. Posypać ziołami prowansalskimi. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Smacznego :)
MIELONE Z MUSZTARDĄ I CZOSNKIEM
500 g mięsa mielonego
1 czerstwa bułka
1 jajko
2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
3 ząbki czosnku
bułka tarta
pieprz naturalny, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, sól
olej do smażenia
Bułkę namoczyć, by zmiękła. Czosnek posiekać drobno lub przepuścić przez praskę. Mięso, jajko, miękką bułkę, musztardę, czosnek i przyprawy wyrobić na jednolitą masę. Formować lekko wydłużone wałeczki, następnie je spłaszczyć. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
ZIEMNIAKI PO MEKSYKAŃSKU (dla 2 osób)
3 duże ziemniaki
3 ząbki czosnku
pieprz, sól, chili w proszku, papryka słodka w proszku
1/2 papryczki pepperoni
zioła prowansalskie
oliwa do smażenia
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę mniej więcej wielkości 1 cm. Wrzucić do osolonej wody i gotować ok. 5 min. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę. Czosnek posiekać i wrzucić na tłuszcz. Gdy zacznie pachnieć wrzucić ziemniaki. Posypać przyprawami (ilość wg uznania). Smażyć lub dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy zajdzie potrzeba, można podlać niewielką ilością wody.
SAŁATKA ITALICA
1/2 opakowania rukoli
2 pomidory
ser mozarella
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
pieprz, sól
Rukolę opłukać i wysuszyć. Pomidory skroić w kostkę. Ser pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić wszystko do salaterki. Polać niewielką ilością oliwy. Posypać ziołami prowansalskimi. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Smacznego :)
Coś dietetycznego, czyli ZUPA-KREM Z POMIDORÓW Z MAKARONEM CHIŃSKIM
Od pewnego czasu zaczęłam w domu wprowadzać nieco zmienione zasady żywienia. Jemy teraz zdrowiej, staramy się unikać wysokokalorycznych produktów i potraw. A nawet przepisy na tradycyjne polskie ( i nie tylko) potrawy przerabiam tak, by spełniały moje wymagania co do kaloryczności i składu.
Dzisiaj mam dla Was przepis na tradycyjną zupę pomidorową, ale w nieco innym wydaniu.
Powiedzmy, ze w wersji light ;)
Składniki:
5 średnich pomidorów
2 ziemniaki
1/2 cebulki
kostka rosołowa
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, papryka słodka mielona
Do garnka wlewamy 1,5 l wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i jedną kostkę rosołową. Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka. Cebulkę siekamy drobno i dorzucamy do zupy. Gotujemy, aż wszystko będzie miękkie.
Gdy warzywa zmiękną, przecieramy całość blenderem do uzyskania jednolitego kremu. Zabielamy niewielką ilością mleka z mąką ryżową lub jogurtem naturalnym. Doprawiamy według uznania świeżo zmielonym pieprzem i papryką w proszku.
Makaron chiński ryżowy tniemy nożyczkami lub łamiemy na krótsze kluseczki. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, aż zmięknie. Odcedzamy i zalewamy zupą.
Danie jest sycące i smaczne no i dużo mniej kaloryczne niż gotowana w tradycyjny sposób "pomidorówka" ;)
Smacznego :)
Dzisiaj mam dla Was przepis na tradycyjną zupę pomidorową, ale w nieco innym wydaniu.
Powiedzmy, ze w wersji light ;)
Składniki:
5 średnich pomidorów
2 ziemniaki
1/2 cebulki
kostka rosołowa
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, papryka słodka mielona
Do garnka wlewamy 1,5 l wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i jedną kostkę rosołową. Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka. Cebulkę siekamy drobno i dorzucamy do zupy. Gotujemy, aż wszystko będzie miękkie.
Gdy warzywa zmiękną, przecieramy całość blenderem do uzyskania jednolitego kremu. Zabielamy niewielką ilością mleka z mąką ryżową lub jogurtem naturalnym. Doprawiamy według uznania świeżo zmielonym pieprzem i papryką w proszku.
Makaron chiński ryżowy tniemy nożyczkami lub łamiemy na krótsze kluseczki. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, aż zmięknie. Odcedzamy i zalewamy zupą.
Danie jest sycące i smaczne no i dużo mniej kaloryczne niż gotowana w tradycyjny sposób "pomidorówka" ;)
Smacznego :)
BABKA CZEKOLADOWO-KAWOWA
Kolejna babka w moim zbiorze przepisów. Tym razem czekoladowo-kawowa. Jest odpowiednio wilgotna, a smak kawy i czekolady roznosi się po całej kuchni w czasie pieczenia :)
A miny poczęstowanych gości mówią same za siebie, ze warto było upiec.
Składniki:
150 g cukru
125 g masła
300 g mąki
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka kawy mielonej
1 łyżeczka sody
2 jajka
100 g dżemu(truskawkowy, śliwkowy, wiśniowy)
100 ml jogurtu naturalnego
100 g czekolady
Kawę rozpuszczalną dodać do jogurtu i dobrze wymieszać. Suche składniki wymieszać. Masło utrzeć z jajkami i dżemem. Dodawać do masy suche składniki naprzemiennie z jogurtem. W rondelku podgrzać 3 łyżki mleka. Wrzucić do niego czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Następnie połączyć z pozostałymi składnikami.
Formę do babki wysmarować oliwą, wyłożyć ciasto.
Piec ok. 10 min w 180*C, a następnie 40 min. w 160*C.
Polać polewą czekoladową.
Polewa:
3 łyżki mleka
100 g czekolady
Mleko podgrzać, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia. Polać ciasto.
Smacznego :)
A miny poczęstowanych gości mówią same za siebie, ze warto było upiec.
Składniki:
150 g cukru
125 g masła
300 g mąki
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka kawy mielonej
1 łyżeczka sody
2 jajka
100 g dżemu(truskawkowy, śliwkowy, wiśniowy)
100 ml jogurtu naturalnego
100 g czekolady
Kawę rozpuszczalną dodać do jogurtu i dobrze wymieszać. Suche składniki wymieszać. Masło utrzeć z jajkami i dżemem. Dodawać do masy suche składniki naprzemiennie z jogurtem. W rondelku podgrzać 3 łyżki mleka. Wrzucić do niego czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Następnie połączyć z pozostałymi składnikami.
Formę do babki wysmarować oliwą, wyłożyć ciasto.
Piec ok. 10 min w 180*C, a następnie 40 min. w 160*C.
Polać polewą czekoladową.
Polewa:
3 łyżki mleka
100 g czekolady
Mleko podgrzać, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia. Polać ciasto.
Smacznego :)
ŁATKA
Pyszne ciasto dla miłośników masy serowej i lekkiej kawowej nuty. Nie wymaga specjalnych umiejętności, więc każdy jest w stanie wyprodukować to ciasto. A warto, bo jest naprawdę smaczne.
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 margaryny
3 jajka
5 łyżek cappuccino
7 łyżek wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę rozpuścić z cukrem, wodą i kawą. Przestudzić. Do zimnej masy dodać 3 żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę z 6 białek.
Masa serowa:
1/2 kg twarogu
3 jajka
2 łyżki margaryny
1/2 opakowania budyniu śmietankowego
szczypta proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Ser utrzeć z cukrem, dodać żółtka, stopioną margarynę, na koniec budyń i proszek do pieczenia.
Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Łyżką nakładać masę serową, tworząc "kupki".
Piec ok 40 minut w temperaturze 170*C-180*C. Udekorować polewą lub masą krówkową.
Smacznego :)
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 margaryny
3 jajka
5 łyżek cappuccino
7 łyżek wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę rozpuścić z cukrem, wodą i kawą. Przestudzić. Do zimnej masy dodać 3 żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę z 6 białek.
Masa serowa:
1/2 kg twarogu
3 jajka
2 łyżki margaryny
1/2 opakowania budyniu śmietankowego
szczypta proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Ser utrzeć z cukrem, dodać żółtka, stopioną margarynę, na koniec budyń i proszek do pieczenia.
Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Łyżką nakładać masę serową, tworząc "kupki".
Piec ok 40 minut w temperaturze 170*C-180*C. Udekorować polewą lub masą krówkową.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)